Sušené datle sú chutnou a zdravou možnosťou občastného mlsania, ktorá na rozdiel od bežných komerčne spracovaných potravín plných pridaného cukru (najmä fruktózy) má blahodárne účinky pre ľudský organizmus.
Pozrime sa bližšie na účinky:
* podporujú imunitu
* podporujú a precistuju trávenie
* dodavajú energiu
* podporujú sústredenosť a vitalitu mozgu
* upokojujú nervový systém
* zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov
* zlepšujú spánok (3/4 ks pred spaním)
* prevencia proti osteoporóze, podporuje tvorbu kostného tkaniva
Datle sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú kľúčové pre správnu funkciu ľudského tela.
Niektoré Minerály a Vitamíny (100 g)
- draslík 574 mg (2 krát viac ako banán)
- horčík 67 mg
- vápnik 75 mg
- fosfor 62 mg
- železo 0,9 mg (stopový prvok)
- zinok 0,7 mg (stopový prvok)
Vitamíny
- vitamín A 18 IU
- vitamín E 1,9 mg
- vitamín K 3 UG
- kyselina listová 18 UG
- cholin 13 mg
Datle sú pre svoje zloženie výborným zdrojom doplnenia energie po fyzickej aktivite (posilňovňa, šport, práca alebo turistika) a zdravá alternatíva presladenych “ fit “ nápojov.
Poznámka – Všetkého veľa škodí, tak aj pri konzumácii datlí, to netreba s množstvom preháňať. Glukóza obsiahnutá v datliach môže pri nadmernej a častej konzumácii poškodzovať zubnú sklovinu a narúšať rovnováhu ústnej mikroflóry. Diabetici a ľudia trpiaci nadváhou, taktiež pozor na zvýšený prísun tejto dobroty (vysoký obsah cukru – glukózy)
Môj tip
Po fyzickej aktivite 5/6 ks sušených datlí (cca 50 g) – dodajú telu potrebnú energiu (glukóza na obnovenie glykogenu), doplnia telu potrebné elektrolity, najmä draslík a horčík (elektrolity udržiavajú rovnováhu nervových vzruchov) a sú veľmi chutné.