Niet nad zelený čaj!
Kde majú dobrý čaj, tam sa pije menej vodky, hovorí ruské príslovie.
,, A kto ešte k tomu pije zelený čaj, dočká sa sto rokov života,“ dodal by Číňan.
Zelený čaj nie je žiadna zvláštna odroda, vyrába sa len iným spôsobom ako jeho známejší čierny brat. Výsledkom sú ručne zavinované lístky olivovozelenej farby. Čaj, obľúbený hlavne v Číne, Japonsku a na Taiwane. Zelený čaj má nižší obsah kofeínu a tatinu. Rôzne výskumy, uskutočnené predovšetkým v Japonsku a USA, ukazujú, že obsahuje latky brániace tvorbe zubného kazu, ochoreniam ďasien a že znižuje hladinu cholesterolu, prispieva k ochrane organizmu proti zhubným nádorom.
Pitie čaju má svoje gurmánske základy a je staršou spoločenskou záležitosťou ako napríklad konzumácia whisky.
Pôsobenie čaju je rozsiahle
* reguluje krvný tlak
* znižuje hladinu cholesterolu
* prevencia proti rakovinovemu bujneniu
* stimuluje mozog
* stimuluje dýchanie a srdcovú činnosť
* spomaľuje starnutie
* pôsobí protivírovo
Aký čaj kedy
Bylinkový – nemožno ho piť ako tekutinu, je určený na ,, liečivé “ použitie
Ovocný – väčšinou bez obmedzenia, treba však pozorne čítať etikety, pretože pri niektorých ,,ovocných čajoch“ ide o aromaticky ochutený čierny čaj
Čierny a zelený – vhodný za predpokladu, že nie je presladený, pre deti nesmie byt príliš silný. Obľúbené sú tzv. ,, ľadové čaje“ – tu je podobný problém prebytku cukru ako v prípade malinoviek.
Inšpirujúca literatúra: Mudr Pavel Malovic , Ako si udržať mladosť